Waar op letten voor goed fietsonderhoud

Elke fanatieke én serieuze fietser weet ongetwijfeld dat fietsonderhoud enorm belangrijk is voor de levensduur van je fiets. Naast de jaarlijkse onderhoudsbeurt door de fietsenmaker kun je zelf ook het nodige onderhoud aan je fiets verrichten, dit zal namelijk de levensduur van je fiets verlengen. In deze blog worden verschillende onderhoudstips gegeven hoe jij je fiets het beste kunt onderhouden. 

Schoonmaken

Het belangrijkste onderhoud die je zelf al aan je fiets kunt uitvoeren, is het regelmatig schoonmaken ervan. Wanneer zand of ander gruis namelijk langere tijd tussen bewegende onderdelen zit kan dit op den duur resulteren in slijtage. Wanneer je je fiets regelmatig schoonmaakt wordt dit verwijderd en voorkom je slijtage. Onderdelen hoeven zo dus minder snel vervangen te worden.  Het beste kun je de racefiets schoonmaken met warm water en een ontvetter. Maak verder géén gebruik van een hogedrukslang óf sproeikop met een harde straal. Dan is de kans aanwezig dat er water in de lagers komt, wat kan leiden tot versnelde slijtage. 

Ketting & kabels smeren

De tweede tip is het regelmatig smeren van de ketting en de kabels. Wanneer je wil dat de ketting soepel blijft lopen, smeer deze dan regelmatig. Gebruik hiervoor een staalborstel en ontvetter. Het smeermiddel zorgt ervoor dat vuil wordt afgestoten en dus niet ophoopt tussen de kettingopeningen. Je kunt je fietsketting smeren door de fiets op te hangen, zo kun je het beste bij de ketting komen. Draai tijdens het smeren meerdere malen met de pendalen, dan smeer je gemakkelijk de gehele ketting en zal je niets missen. 

Een ander belangrijk onderdeel om te smeren zijn de diverse kabels die op je fiets zitten. Wanneer je fiets een derailleurversnelling heeft kun je deze eenvoudig loskoppelen. Maak de kabels eerst schoon met een schone droge doek voordat je deze insmeert. Je kunt hiervoor hetzelfde middel gebruiken als je ook voor de ketting gebruikt hebt. 

Bandenspanning

Tot slot is het belangrijk om de bandenspanning regelmatig te controleren. Zachte banden gaan minder lang mee dan goed opgepompte banden. Naast het feit dat fietsen op goed opgepompte banden een stuk fijner is, is de kans op lekke banden ook een stuk kleiner. Want fiets je met een zachte band over een hobbel of door een gat in de weg, dan is de kans aanzienlijk groter dat de band lek raakt dan bij een goed opgepompte band. Probeer je fietsbanden daarom minimaal één keer per maand goed op te pompen.