Welke motorverzekering is voor u het meest geschikt?

Staat u op het punt om een motor aan te kopen? Of heeft u er reeds één aangekocht? In dat geval is het erg belangrijk om ook meteen na te denken over het soort motorverzekering welke u gaat afsluiten. Er zijn op de markt immers verschillende mogelijkheden terug te vinden. Er wordt op dit vlak een onderscheid gemaakt tussen de WA-verzekering welke overigens wettelijk verplicht is en de alternatieven die er bestaan. Wat de alternatieven betreft zou u kunnen kiezen voor een WA + diefstal + brand verzekering of voor een nog uitgebreidere variant met ook een dekking bij aanrijding. Is het voor u niet helemaal duidelijk welk type motorverzekering voor u nu precies het interessantst is? Dan brengt de informatie op deze pagina daar ongetwijfeld verandering in.

  1. 1.) De WA-verzekering

De eerste motorverzekering die er bestaat is de zogenaamde WA-verzekering. Het gaat hierbij om een verzekering die over zeer beperkte dekkingen beschikt. Voor de WA-verzekering geldt namelijk in de praktijk dat ze uitsluitend die schade dekt welke wordt aangebracht met uw motor aan derden. De WA-verzekering is de enige vorm van motorverzekering welke wettelijk is verplicht. Wanneer u ervoor kiest om deze af te sluiten zult u dus steeds kunnen vaststellen dat u perfect weet te voldoen aan de wettelijke eisen die voor een motor verzekeren gelden. 

De WA-verzekering is zoals bovenstaande informatie reeds laat vermoeden de meest beperkte motorverzekering welke er op de markt is terug te vinden. Dat is aan de ene kant misschien vervelend, want u kunt slechts in een handvol situaties rekenen op een tussenkomst door de verzekeraar, maar anderzijds brengt dit ook een niet onaanzienlijk voordeel met zich mee. Het is namelijk zo dat de WA-verzekering ook de meest voordelige motorverzekering is op de markt. Deze afsluiten levert u dan ook steeds een aantrekkelijk financieel voordeel op. 

  1. 2.) De WA + diefstal + brand motorverzekering 

De tweede motorverzekering welke op de markt is terug te vinden en waar u eventueel voor zou kunnen kiezen is de WA + diefstal + brand motorverzekering. Het gaat hierbij om een verzekering die u kunt afsluiten voor uw motor welke bepaalde vormen van eigen schade dekt. Concreet gaat het hierbij dan om schade welke het gevolg is van: 

  1. Een inbraak of diefstal van het voertuig; 
  2. Een brand die de motor heeft beschadigd; 

Bovenstaande risico’s zijn in de praktijk zeer reëel. Dit ook ongeacht de situatie waarvan sprake is. Veel mensen gaan er namelijk vanuit dat ze uitsluitend het risico lopen om geconfronteerd te worden met een gestolen motor wanneer deze zich open en bloot in het straatbeeld bevindt. Uiteraard is er dan sprake van een hoger risico, maar dat neemt niet weg dat een motor ook perfect uit een garage kan worden gestolen. Het is dan ook helemaal niet correct dat de WA + diefstal + brand motorverzekering uitsluitend interessant zou zijn voor mensen die niet over een garage beschikken om hun motor in te plaatsen. 

Bovenstaande stelling wordt extra kracht bijgezet door het feit dat er ook in een garage uiteraard sprake kan zijn van een brand. Heel wat verschillende mensen die eigenaar zijn van een garage waar hun motor in wordt geplaatst hebben in het verleden dan ook moeten vaststellen dat er brand in was uitgebroken. Deze brand heeft vervolgens aanzienlijke schade toegebracht aan het voertuig in kwestie met alle gevolgen (en financiële kosten) van dien. 

  1. 3.) De WA + diefstal + brand + aanrijding motorverzekering

De meest complete en tegelijkertijd ook duurste motorverzekering op de markt is de zogenaamde WA + diefstal + brand + aanrijding verzekering. Eigenlijk kan er worden gesteld dat deze verzekering grote gelijkenissen vertoont met de all risk verzekering die op de markt is terug te vinden voor auto’s. Buiten de standaard WA-dekking en de dekkingen tegen diefstal en brand is het dus zo dat u bij dit type van motorverzekering ook kunt rekenen op een dekking bij aanrijding. Met andere woorden, raakt u betrokken in een aanrijding en bent u zelf schuldig? Dan zal niet alleen de betrokken derde partij worden vergoed, maar zult u ook zelf kunnen rekenen op een vergoeding vanuit de verzekering die u heeft afgesloten. 

De WA + diefstal + brand + aanrijding motorverzekering is dus duidelijk een zeer complete verzekering om af te sluiten voor uw motor. Dit gezegd zijnde is het dus zo dat ook de kosten meer dan behoorlijk genoemd kunnen worden. Dit laatste zorgt ervoor dat deze motorverzekering in de praktijk lang niet voor iedereen even interessant is. Mensen die er wel goed aan doen om deze verzekering af te sluiten zijn de volgende: 

  1. Zij die bijvoorbeeld dagelijks met de motor rijden; 
  2. Mensen die ervoor hebben gekozen om een zeer dure motor aan te kopen; 

Hoe interessant de WA + diefstal + brand + aanrijding motorverzekering in de praktijk ook mag zijn, het mag duidelijk zijn dat de hoge verzekeringspremie die eraan verbonden is ervoor zorgt dat deze niet voor iedereen even geschikt is. Hou hier dan ook beslist rekening mee indien u dit type van motorverzekering wil gaan afsluiten.

  1. Motorverzekering vergelijken? Zo doet u dat! 

Het feit dat er drie verschillende soorten motorverzekeringen bestaan brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Het voordeel hiervan is terug te vinden in het feit dat iedereen op deze manier kan kiezen voor een motorverzekering die perfect in lijn ligt met de vooropgestelde verwachtingen. Wilt u bijvoorbeeld graag vooral een motorverzekering afsluiten welke beschikt over een lage kostprijs? Dan is de WA-verzekering iets voor u. Voor mensen die net meer te besteden hebben en uiteraard ook uitgebreidere dekkingen willen hebben zijn er gelukkig ook verschillende alternatieven beschikbaar. Hoe maakt u nu echter precies de juiste keuze? Zeer eenvoudig, namelijk door het uitvoeren van een vergelijking! Uw toekomstige motorverzekering vergelijken kan in de praktijk op verschillende manieren gebeuren: 

  1. U kunt kiezen voor een manuele vergelijking; 
  2. Er kan een automatische vergelijking worden uitgevoerd; 

Uw motorverzekering manueel vergelijken zorgt ervoor dat u offertes gaat aanvragen bij meerdere partijen. Deze offertes kunt u vervolgens na ontvangst vergelijken waardoor u op het einde van de rit gegarandeerd de meest voordelige motorverzekering zult afsluiten. In ieder geval, uw toekomstige motorverzekering vergelijken is duidelijk altijd een goed idee!

Dit vind je misschien ook leuk...