Zo vervang jij zelf de schokdempers

schokdempers vervangen

Dit artikel gaat over schokdempers vervangen van auto’s. Hoe vervang je die zelf? We leggen dat hier uit. Maar eerst komt hun functie aan bod. Vervolgens waaraan je merkt dat schokdempers aan vervanging toe zijn en welke basistypen er bestaan.

De functie van de schokdemper

De schokdempers van een auto dienen de wielen op de weg te houden. Dat is voor de bestuurbaarheid van de auto en om extra bandenslijtage te voorkomen. Een auto heeft vier schokdempers, dicht bij elke band een. Als de carrosserie op en neer beweegt, dan bieden de schokdempers weerstand, opdat de banden niet loskomen van het wegdek.

schokdempers vervangen

Wanneer zijn schokdempers aan vervanging toe?

Het korte antwoord op die vraag is, als de wielen niet het contact houden met het wegdek. Er zijn situaties waarbij de banden altijd dat contact verliezen. Daar gaat het niet om. Als je een hoek van je de auto omlaag duwt en dan los laat, dan dient de auto vrij snel op te houden met op en neer bewegen. Zo niet, dan deugt die schokdemper niet meer.

Basistypen schokdempers

Je kunt twee basistypen onderscheiden, de schokdemper die is gecombineerd met een spiraalveer en het type dat daarvan losstaat. Bij een gecombineerde schokdemper heb je bij de plaatsing speciaal gereedschap nodig. We laten daarom dat type hier buiten beschouwing.

Hoe schokdempers vervangen?

Om gemakkelijker bij een schokdemper te komen en om het gewicht erop weg te nemen, krik je de auto omhoog en haal je het wiel eraf. Je verwijdert tijdelijk ook andere onderdelen die in de weg zitten. Een schokdemper kan aan de einden diverse vormen hebben om die onder de auto vast te zetten. Een bewerking blijft echter vrijwel altijd dezelfde, namelijk het losdraaien van moeren. Als dat gebeurd is, kan het zijn dat je bouten moet verwijderen. Zorg ervoor dat het schroefdraad niet beschadigt. Als de schokdemper helemaal los is gekomen, dan kan je die verwijderen. Het voorgaande gaat in omgekeerde richting voor de installatie van een schokdemper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *